Indicatie en eigen bijdrage

Zorg aanvragen kan via uw huisarts of via Wijkverpleegkundige.nl
Indicatie aanvragen 


Voor het verkrijgen van persoonlijke verzorging en verpleging in de thuissituatie heeft u een indicatie nodig van een wijkverpleegkundige niveau 5.

Als u zorg nodig heeft kunt u zelf contact opnemen met een wijkverpleegkundige bij u in de buurt. De wijkverpleegkundige zal samen met u en uw eventuele mantelzorger een zorgplan opstellen waarin vastgesteld wordt welke zorg er nodig is.

De verpleegkundige zorg in de thuissituatie valt vanaf 1 januari 2015 onder het Zorgverzekeringswet en zit in het basispakket net als de huisarts, hiervoor wordt geen eigen bijdrage in rekening gebracht.


Waarvoor en wanneer kunt u zorg krijgen

 

  • Persoonlijke verzorging: Bijvoorbeeld hulp bij douchen, aankleden, scheren, pillen innemen, ogen druppelen of naar de wc gaan.
  • Verpleging: medische hulp, zoals wondverzorging en injecties, of hulp bij zelf leren injecteren. 

Wat kost de thuiszorg

Voor de wijkverpleegkundige zorg wordt geen eigen bijdrage in rekening gebracht want deze zorg zit net als de Huisarts in het basispakket van uw zorgverzekering.

Persoonlijke verzorging en verpleging in de thuissituatie vallen onder de Zorgverzekeringswet, tenzij er sprake is van langdurige zorg die onder de Wet Langdurige Zorg valt. 

Voor zorg die valt onder de Wet Langdurige Zorg (WLZ) wordt wel een eigen bijdrage in rekening gebracht zie WLZ